Skip to main content

Interview in Tivi magazine

I'm interviewed for my book and crowdfunding campaign in the biggest Finnish IT-magazine Tivi. I'm humbled by this great interest, and very happy! Why don't you support the book, too at https://igg.me/at/dragons-out-book

The article is in Finnish and can be found in the link below https://www.tivi.fi/uutiset/lapset-koodaavat-miksi-eivat-myos-testaisi-koodia-bugit-ovat-lohikaarmeita-joukkorahoitusta-keraavassa-kirjassa/81751ba9-67e1-4494-837e-d68ccb74f0a8

And the whole text is copied to here:

Testauksen perusteita lapsille opettava satukirja kerää parhaillaan joukkorahoitusta. Kari Kakkonen aikoo kääntää saman tien kirjansa englanniksikin.

Koodausta opettavat lastenkirjat ja työpajat ovat kasvaneet suosituiksi viidessä vuodessa. Kari Kakkonen kertoo pitävänsä näitä tärkeinä tapoina kasvattaa nuoria nyky-yhteiskunnan odotuksia varten. Mutta koodaus on vasta puolet ohjelmisto-osaajan taitosettiä. Siksi Kakkonen rupesi miettimään, miksi testausta ei esitellä lapsille.

Kakkosella oli jo kytenyt hinku kirjoittaa testausta käsittelevä kirja, sillä hänellä on parikymmenen vuoden kokemus testausalan töistä. Testausosaajien lisäksi hän on vetänyt perusteiden koulutuksia aikuisille ja oppinut selittämään havainnollisesti olennaiset asiat.
Lohikäärmeet ulos! tai englanniksi Dragons Out! sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa lohikäärmeistä on jatkuvasti riesaa. Ritarit hätistävät erilaisia bugeja edustavia lohikäärmeitä. Kakkosen mukaan kirjan juoni on tytön ja pojan kasvutarina:

”Lapset haluavat isoina ritareiksi. He ovat apuna lohikäärmeiden karkotuksissa yhä enemmän, kun kirja edistyy.”
Ritareiden lisäksi mukana on tietäjiä eli erilaisia käytettävyyden tai tietoturvan osaajia. Tuoteomistaja eli linnanherra tai -rouva pyytää apua ritareilta.

Suomeksi kirjan nimi kuuluu alustavasti Lohikäärmeet ulos! Kirja lohikäärmeistä, ritareista ja ohjelmistotestauksesta. Se on suunnattu 10-15-vuotiaille lapsille ja se sisältää erilaisia testaukseen liittyviä tehtäviä. Kunkin fantasiatarinan jälkeen tarina selitetään auki tietotekniikan ja testauksen maailmaan.

Kakkonen uskoo, että kirjasta voi olla iloa myös muillekin kuin lapsille:
”Toivon, että päällimmäinen fiilis kirjasta nuorimmille lukijoille olisi, että onpa se ohjelmistotestaus kiva asia. Muuta ei tarvita. Jos lisäksi kirjasta jäisi nuoremmille lukijoille mieleen talteen kokeilemisen ja tutkimisen taitoa sekä luovan ongelmanratkaisun taitoja, niin asioihin voisi palata myöhemmin, kun on enemmän ikää”, Kakkonen pohtii.

Kakkosen työpaikka, it-palvelutalo Knowit, haastaa testausalan osaajia keräämään lahjoituksia, joilla Lohikäärmeet ulos! -kirjaa ostetaan kouluille. Tarkoituksena on kannustaa jo varhain nuoria kiinnostumaan it-alasta, jotta huutavaan osaajapulaan saataisiin helpotusta.

Knowit lahjoittaa itse vähintään 30 kirjaa, ja toivoo muilta alan toimijoilta samaa tai isompaa panostusta. Kirjat luovutetaan niiden valmistuttua juhlallisesti opetusministerille kouluille jaettavaksi.

Käsikirjoituksen luonnos on jo valmiina

Joukkorahoituskampanjan tavoitteena on 76 000 euroa, mutta pienempikin summa voi riittää projektin toteutumiseen.

Tavoitteena on saada kirja julkaistuksi ensi kesänä. Kirjan ensimmäinen luonnos on suomeksi jo valmis. Kakkonen kirjoitti sen sapattivapaan aikana. Talvella hän aikoo kääntää kirjan englanniksi, jotta se ilmestyisi samaan aikaan kahdella kielellä.

Kirjan kuvitukset piirtää unkarilainen graafikko Adrienn Széll.

Linda Liukkaan Hello Ruby -kirja oli yksi tärkeä innoittaja Kakkoselle. Hän sanoo tarkoituksella lukeneensa Hello Rubyn vasta kirjoitettuaan oman kirjansa, jotta siitä ei vahingossa tulisi samanlainen.
Joukkorahoituskampanjassa on myynnissä myös webinaari, jossa Kakkonen puhuu tunnin verran testauksesta esimerkiksi yrityksille tai opettajille. Hän on pohtinut laittavansa webinaaria varten kehittämänsä esitysaineiston myöhemmin jakeluun Creative Commons -lisenssillä.
Testausalan hyväksi työn ohessa toimiminen ei ole Kakkoselle uutta: hän on tehnyt työnsä lisäksi vapaaehtoistöitä testausrintamalla jo pitkään. Kakkonen on maailman suurimman testausjärjestön ISTQB:n sihteeri. Hän kirjoittaa testausaiheisia blogeja Tiviin.
Kirjan luonnosta ovat lukeneet ja kommentoineet sekä lapset että vanhemmat ja opettajat. Palautteen perusteella Kakkonen muutti kirjan suositusiäksi ”sopii 10-99-vuotiaille”. Hän sanoo ottavansa mielellään palautetta vastaan siitä, mihin suuntaan kiinnostuneet lukijat toivovat kirjan tehtäviä ja painopistettä kehitettävän. Olisiko esimerkiksi eläkeikäisilläkin kiinnostusta kirjan lukemiseen ja testausasioiden opettelemiseen?

Comments

Popular posts from this blog

Article in Dimensio-magazine

Amazing feedback and school visits

How it all started